keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Kerrostaloterrorismia?

Joopa, joo... Olen varmaan kaikkien valittajien esikuva ja hirviö ihmiseksi, kun tässä tästä asiasta avaudun. Olkoon sitten asia niin, mutta saanen kertoa oman mielipiteeni kuitenkin.

Asumme lähiössä Helsingissä. 1963 rakennetussa talossamme on portaita A:sta R:n ja kussakin portaassa on 3-4 kerrosta. Betoni elementeistä tehty rakennus, joten kaikki kävely sun muu kolina kuuluu naapureille. Suurimmassa osassa rappuja on 6 huoneistoa, eli ei ole paljoa liikennettä ja mellakkaa. Näin voisi kuvitella.

Oli aika, että meidänkin rapussa vallitsi rauhallisuus. Ukkokulta pystyi yövuoronsa jälkeen tulla aamulla nukkumaan ja nukkua 8h unet ilman häiriöitä, kunnes... seinänaapuri päätti muuttaa ja tilalle muutti 5kpl terroristeja ja heidän kouluttajansa! Nuo terroristit alottavat huutamisen ja päättömän jyskäämisen aamulla ennen yhdeksää! Ovia paiskotaan juostaan hirvittävällä ryminällä ja huudolla pitkin poikin huoneistoa. Paiskotaan porraskäytävään johtavaa ovea. Paiskotaan kellarin peltiovea. Huudetaan jopa parvekkeella. Koskaan en ole kuullut vielä terroristien kanssa asuvan kouluttajan pyytävän, komentavan, vaativan olemaan hiljaa! Kerran pyysi olla paiskomatta ovia sanoin: "älkää nyt viitsikö paiskoa niin paljon niitä ovia".

Sehän ei riitä, että naapurina on 5 terroristia, vaan myös piha vilisee terroristeja, tai niiden alkuja. Eilen oli kaiken huippu. 3kpl terroristien ohjaajaa rupattelivat ja 6kpl terroristien joukkio jäi metelöimään parvekkeemme eteen, vaikka 20 metrin päässä olisi ollut leikkipaikka. Leikkipaikan äänet ei kuulu sisälle, kuten parvekkeen edessä meluavien terroristien äänet. Järjetöntä kiljumista ja suoraa huutoa! Oli jopa pakko kauniina kesäpäivänä sulkea parvekkeen ovi, ettei terroristit häiritsisi. En tiedo onko korvissani vikaa, mutta itselläni otti korviin se meteli mikä heistä lähti.

Kyllä! Olen kolmen (jo aikuisen) terroristin kouluttaja. Olen itse komentanut terroristejani olemaan hiljaa ja ovat totelleet ja ymmärtäneet tilanteet. Mutta olen 100% varma siitä, että mikäli pyydän naapuruston kouluttajaa kouluttamaan terroristejaan, niin saan ryöpyn paskaa niskaani ja haukutaan terroristien vihaajaksi.

Muutto edessä.

lauantai 6. huhtikuuta 2019

Siemennäkkäri (gluteeniton) ilman jauhoja ja munia


Ikuisena laihduttajana etsin aina oikotietä onneen ja noudatan VHH (Vähä HiiliHydraattista) ruokavaliota lähes koko ajan. Tuo tarkoittaa sitä, että KAIKKI jauhot on boikotissa. Ja kun jauhot on suljettu ruokavaliosta kaikessa muodossa, niin leipä on melko vähissä, paitsi siemennäkkäri.
Tämä siemennäkkäri sisältää kokonaisuudessaan (siis koko uunipellillinen) noin 19g/HH. Eli huoletta voi napostella menemään. Samalla katoaa omalta osalta myös suolaisen himo, koska tässä maistuu suola, vaikkei sitä edes paljoa mene taikinaan. Yleensä purkitan valmiiksi kahden näkkärin kuivat aineet valmiiksi. Sekoittelen pyörittelemällä purkkia.

Siinä on yhden siemennäkkärin kaikki kuivat aineet purkissa.


Sitten asiaan.
Taikinaan tulee siemeniä! Itse käytän:

-auringonkukansiemeniä 1dl
-chiansiemeniä                 1dl
-kurpitsansiemeniä          1dl
-seesaminsiemeniä          1dl
Lisäksi taikinaan tulee:
-suolaa                        alle 1tl
-kiehuvaa vettä                2dl
-ruokaöljyä                    0,5dl

Eli 4dl siemeniä oman maun mukaan. Chia on kuulemma tärkeä osa, koska se sitoo koko näkkärin, eli sitä on "pakko" olla mukana. Muuten saa vaan paahdettuja siemeniä pellillisen.

Lisää siemenien sekaan vajaa teelusikallinen suolaa ja sekoita hyvin. Ensimmäiseen taikinaan laitoin kokonaisen teelusikallisen ja oli liian suolaista, vaikka olen suolaisen ystävä.

Keitä 2dl vettä ja kaada se siemenien päälle. Sekoita tasaiseksi ja lisää 0,5dl öljyä. Itse käytän halpaa rypsiöljyä, mutta jokainen tehköön itse oman valintansa mitä haluaa käyttää. Anna mössön tekeytyä kymmenisen minuuttia. Tuolla ajalla chia imee nesteen itseensä ja turpoaa.

Siinä se on tekeytymässä. 

Sitten se siemennäkkärin vaikein osuus:
Levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille TASAISESTI! Jos jostain kohdasta taikina on ohuempi se palaa helposti uunissa ja maku kärsii. Tyyli on vapaa. Itse levitän lusikkaa tai kauhaa apuna käyttäen. Joku toinen levittää toista leivinpaperia apuna käyttäen.

Siihen se levisi. 

Paista 175°C uunissa keskitasolla noin 40-60 minuuttia. Iso haarukka, mutta riippuu uunista kuinka kauan menee. Omassa uunissa tulee paras kun paistaa 42minuuttia.

Tässä kohdassa ei voi olla liian tarkka 


Kun näkkäri on saanut vähän väriä pintaan se on valmis. Jotkut jäähdyttelevät tässä kohdassa. Itse otan pizzaleikkurin käteen ja paloittelen (yritän paloitella) suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi.

Eipä tullut tasaisen väristä taaskaan. 

25 palaa näkkäriä odottelee katoamista.

Maku on hyvä. Muistuttaa jonkinverran pop cornia =)

tiistai 2. huhtikuuta 2019

Samalta maistuivat, mutta kovin olivat eri näköisiä!

Tämä aihe tuli aivan vahingossa. Ihastuin Symphonyn Grill Housen Pepper Beef Stew nimiseen ruokaan. Mutta kun en pidä riisistä, niin tilaan annokseni muokattuna, eli riisin tilalle jotain muuta. Ukkokulta tilasi annoksen joka kerralla samana kuin se listalla oli.

Lopputulos olikin varsin mielenkiintoinen. Kuinka saman yrityksen eri aluksilla voikaan sama ruoka-annos olla niin paljon eri näköinen! Jopa samalla laivalla annoksen ulkonäkö vaihtelee, todennäköisesti kokista riippuen.

Annos 1. Silja Symphony 27.01.2019. 

Lisäke tuotiin erillisessä astiassa, kuten nykyään on tapana. Eli ruokaillessa saa ottaa lautaselle lisuketta juuri sen verran kuin haluaa. 

 Annos 2. Silja Symphony 16.02.2019 

Lihaa osunut annokseen hiukan vähemmän kuin tammikuussa. Maku oli sama. Myös rukola puuttui tällä kerralla lautaselta. Maku edelleen sama.

Muokkaamaton annos 2. Silja Symphony 16.02.2019 

 Annos 3. Silja Symphony 26.02.2019

Annoksen lihamäärä pysynyt kutakuinkin ennallaan. Rukola palannut lautaselle ja tomaattia oli runsaasti. Maku edelleen sama.

Muokkaamaton annos 3. Silja Symphony 26.02.2019

 Annos 4. Silja Europa 20.03.2019

Tomaatit ja rukola kadonneet, mutta tilalle tuli kulhollinen ratatouillea. Liha ja kastike oli erikseen omissa astioissa ja ranskalaiset "häkissä". Tämä annos ei ollut helppo syödä pienistä annosastioista, vai olikohan tarkoitus, että kaikki kipataan tuolle alla olleelle mustalle lautaselle? Maku edelleen sama.

Muokkaamaton annos 4. Silja Europa 20.03.2019

 Annos 5. Silja Serenade 29.03.2019

Lihat oli kastikkeineen erillisessä astiassa rukolan kanssa. Seassa myös muutama hillosipuli. Pienin annos viidestä, mutta riittävän kokoinen kuitenkin. Hankala syödä erillisistä astioista. Lautasta tarjottiin kesken ruokailua, mutta en katsonut enää siinä vaiheessa sitä tarpeelliseksi. Maku edelleen sama.

Muokkaamaton annos 5. Silja Serenade 29.03.2019

Eli tässä kyllä pääsee siihen lopputuloseen, että riippuu erittäin paljon miehistöstä keittiössä minkälaisen annoksen eteensä milloinkin saa. Makuun emme olleet pettyneitä kertaakaan, mutta hämmästytti tuo valtava ero annoksissa. Jopa niissä muokkaamattomissa.

Hintaa annoksella oli Symphonylla ja Serenadella 22€, Europalla hinta oli 19€ eli varsin kohtuullisen hintaisesta annoksesta oli kyse.

perjantai 18. tammikuuta 2019

Finlandian uudistuksien pikakatsaus 18.01.2019

Tuli varattua hetken mielijohteesta miniristeily itselle, ukkokullalle ja jopa Neon2:lle. Ja mikä parasta Finlandia oli juuri eilen palannut liikenteeseen Gdanskin telakalla käynnin jälkeen.

Pikaraporttini M/S Finlandialta ilman isoja höpinöitä, olkaa hyvät:



 Pientä keskeneräisyyttä

Mutta ei kauaa

Tähän oli ilmestynyt pari baarijakkaraa

 Istumapaikkoja on runsaasti, mutta...






 Pelikoneiden takana oli rauhallinen paikka, jonne pääsee myös pubista

 Paljon istumapaikkoja

 Naissaari oli hieno

 Kaunis kokonaisuus

 Erityisesti pidin tästä ryhmästä


 Oikealla näkyvien pöytien eteen tulee tuoleja

 Pientä keskeneräisyyttä täälläkin

 Lennossa rakennetaan uutta

 Valmista oli ennen satamaan saapumista

Hissillä pääsee potkurille?

perjantai 12. lokakuuta 2018

Silja Europa 10.10.2018 - 11.10.2018 Voiko dieetillä ollessa nauttia risteilyistä?

Olen aina ollut A-luokan lihansyöjä. Kasviksia on lähinnä vain antamassa väriä, joten päätin kokeillä haastaa itseni ja risteillä pienillä ylimääräisillä energioilla.



Lähtö oli keskiviikkona 10.10.2018. Todella miellyttävän lämmin, tuuleton alkuilta. Saavuimme satamaan noin vartin ennen laivaannousua. Yleensä olemme vähintään puolisen tuntia ennen laivaannousua paikalla, mutta halusimme kokeilla kuinka tiukemmalla aikataululla liikkuminen onnistuu. Ja miksi ei olisi onnistunut. Länsiterminaali 1. saavuimme Club One Gold tiskille, jossa ystävällinen asiakaspalvelija kertoi kaiken tarpeellisen hytistä ja sen sijainnista. Hyttinä tällä kerralla oli deluxe aivan laivan keulaosasta, mutta kuitenkin ikkunat sivulle. 11106 oli hyttimme numero, eli aivan viimeinen käytävällä. Sijainti oli toivelistalla, koska en halua kuunnella discon ääniä aamun pikkutunneille asti. Hytti oli kaikin puolin siisti ja puhdas. Jonkin verran jo kulumaa siellä täällä, ei paljon. Lähinnä matkustajien aiheuttamia pieniä vaurioita.





Sain idean, että Hera salonkien kampaamopalveluita olisi päästävä kokeilemaan. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Aikaa ei tarvinnut varata. Pienen neuvottelun jälkeen mallikin keksittiin ja ammattilainen pääsi työntouhuun. Pakettiin kuului pesu, (mallin muutos) leikkaus ja kuivaus. Hinta vain 25€! Suosittelen lämpimästi.

Tukkalääkärin jälkeen oli jo nälkä. Vanhan tutun kaavan mukaan menimme Grill Houseen ruokailemaan. Tällä kerralla en tilannut pihviä enkä hampurilaista, vaan otinkin alkuruokapäöydän ja jälkiruokapöydän yhteishintaan 25€. Ukkokulta nautti lehtipihvin 20€ -10% Club One kortilla. Oma ruokani oli itse kerättävissä Grill Housen keskellä olevasta kylmäpöydästä. Herkkuja oli vaikka kuinka paljon. Lautaselle keräsin jättiläiskatkarapuja, skågen karkarapuja, caesar salaattia iso kasa, kevätrullia, paria eri lihaa viipaloituna (nimikyltit puuttuivat). Oli todella hyvää ja maistuvaa. Kuvat jäi ottamatta tuossa vaiheessa. Ukkokullan lehtipuhvi tuli todella nopeasti. Itselläni, A-luokan lihansyöjänä, tuli annoskateus. Juomaksi otin 20cl laivan punkkua.





















Jälkiruoaksi oli ottanut jälkiruokapöydän antimet. Ensin söin 3,5 kakun palaa ja sitten kolme kohtalaisen reippaan kokoista soiroa juustoja: sinihomejuusto, savujuusto ja joku kova pitkään kypsynyt (kyltti puuttui) herkullinen juusto. Viikunahilloketta uskalsin ottaa lautaselle lusikallisen. Olin jälkkäritaivaassa juustojen kanssa. Jollei olisi ollut vatsa jo tupaten täynnä olisin mielelläni ottanut juustoja uusintakierroksen, mutta mitään ei mahtunut.















Laivan kaupassa piti myös käydä, tottakai. Ja hankkia tuliaisia, joita olin luvannut hankkia. Kun ostokset oli viety hyttiin, lähdimme käyttämään Club One Gold jäsenille annetut 7€ arvoiset drinkkikupongit Corner Bariin. Tilasin itselleni mansikka Gin Tonickin ja ukkokulta halusi tavallisen Gin Tonickin. Kummastakin sai Club One jäsenkortilla hinnasta pois 1€/juoma. Joten oma juoma maksoi drinkkikupongin verran eli 7€ ja ukkokullan hömpsy maksoi 6€. Corner Barin tarjoilija lisäsi meille kupongista yli jääneellä eurolla pari suklaata juomien kaveriksi. Tuo mansikka GT on kyllä todella mansikkaisen makuinen. Ja tässä Silja Europan versiossa oli mukana runsaasti mansikoita. Ginit juotuamme oli jo aika painua untenmaille. Aikainen aamuherätys risteilypäivänä ei ole koskaan hyvä idea, mutta tällä kerralla olimme päättäneet käväistä aamiaisellakin ja jopa Tallinnaa vilkaisemassa.



Yö menikin arvioitua meluisammissa merkeissä. Yleensä keulaosan deluxe-hytit on rauhallisia, nytkin lähes. Noin kolmen paikkeilla aamuyöllä sviitissä matkannut esiintyjä intoutui laulelemaan hyttikäytävällä ihailijoidensa äänekkään ihastelun saattelemana. Ja toinen häiriö oli noin puoli viisi. Ilonen seurue jäi meluamaan käytävälle ja ryminästä päätellen iloliemi kaatoi matkustajan seinään. Kumpainenkin häiriö oli lyhyt, mutta itselläni unen saaminen häiriön jälkeen ei ollut nopeaa.

Herätyskello (puhelin) pärähti 7.52. Pikaiset aamutoimet ja aamiaiselle. Olen aina pitänyt laivojen aamiaisista, vaikka maissa ollessa en mitään syö aamulla, pelkkä kahvi ja se on siinä. Nyt oikein odotin aamiaista. Deluxe-matkustajien aamiainen tarjoillaan Grill Housessa. Ovella saa lasillisen kuohujuomaa. Pöydän saa valita itse ja tarjoilija tuo kahvin pöytään. Keräsin lautaselleni vähän munakokkelia, muutaman siivun pekonia, lihapullia sekä riisipiirakan. Toisella lautasella oli leikkeleitä ja vihanneksia. Munakokkeli oli pettymys. Oli ylikypsää ja siten ihan liian kuivaa. Muut sensijaan maistui aivan yhtä hyvälle kuin aina ennenkin.





Aamiaisen jälkeen kävimme pikaisesti tutkimassa mitä Rimi tällä kerralla pitää sisällään. Jälleen ostin kynsilakkoja, yllätys, yllätys. Ovat mielestäni hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä hankinta.

Laivaan palattua olikin jo kello kiiruhtanut yli yhdentoista ja pian alkaa olla istumapaikat vähissä Fast Lanessa, mikäli siellä mielii maisemapaikalla ruokailla. Tennarit kohti kantta 7 ja Fast Lanen tarjontaa tutkailemaan. Päädyin syömään jo aiemmin hyväksi todetun salaatin. Salaattiin tulee reilusti salaatti-tomaatti-kurkku peruspohjaa ja 3 omavalintaista lisuketta. Valitsin kananrintaa, jättiläiskatkarapuja ja punasipulia. Kastikkeeksi balsamico ja oliiviöljyä. Päälle vielä vähän paahdettua sipulirouhetta. Todella hyvä salaatti! Hintaa sillä oli 12.50€, mutta hakkasi mennen tullen lihapullat muuseineen.



Kohtalo päätti, ettei maisemia tarvinnut ihastella kuin vajaan tunnin: nousi sumu, jonka läpi ei juuri mitään näkynyt. Silja Europan sumutorvi soitteli parin minuutin välein muhkean töräyksen. Keulassa emme kauempaa istuneet valkoista sumua tuijottamassa, joten siirryimme hyttiin. Siellä tuo sumutorvi kuului paljon kovempaa, mutta ei siitä ollut häiriötä sen enempää. Valveilla oltiin ja telkkaria katseltiin. Lähinnä odoteltiin saapumista Helsinkiin.


 Kyllä risteilystä voi nauttia kevyemminkin. Kevyempi ruoka oli oikein maistuvaa. Tosin omart valinnat eivät olleet sieltä kevyimmästä päästä, vaan esim. juustoja söin surutta. Jotka on blogiani aiemmin lukeneet, huomannevat aika huiman eron aikaisempiin reissuihin. Juomia en mennyt entiseen tapaan ja nuo vähätkin juomat on helppo luetella: laivan kuohuviiniä, laivan punaviiniä sekä  mansikka GT, jota suosittelen lämpimästi kokeilemaan!