lauantai 6. huhtikuuta 2019

Siemennäkkäri (gluteeniton) ilman jauhoja ja munia


Ikuisena laihduttajana etsin aina oikotietä onneen ja noudatan VHH (Vähä HiiliHydraattista) ruokavaliota lähes koko ajan. Tuo tarkoittaa sitä, että KAIKKI jauhot on boikotissa. Ja kun jauhot on suljettu ruokavaliosta kaikessa muodossa, niin leipä on melko vähissä, paitsi siemennäkkäri.
Tämä siemennäkkäri sisältää kokonaisuudessaan (siis koko uunipellillinen) noin 19g/HH. Eli huoletta voi napostella menemään. Samalla katoaa omalta osalta myös suolaisen himo, koska tässä maistuu suola, vaikkei sitä edes paljoa mene taikinaan. Yleensä purkitan valmiiksi kahden näkkärin kuivat aineet valmiiksi. Sekoittelen pyörittelemällä purkkia.

Siinä on yhden siemennäkkärin kaikki kuivat aineet purkissa.


Sitten asiaan.
Taikinaan tulee siemeniä! Itse käytän:

-auringonkukansiemeniä 1dl
-chiansiemeniä                 1dl
-kurpitsansiemeniä          1dl
-seesaminsiemeniä          1dl
Lisäksi taikinaan tulee:
-suolaa                        alle 1tl
-kiehuvaa vettä                2dl
-ruokaöljyä                    0,5dl

Eli 4dl siemeniä oman maun mukaan. Chia on kuulemma tärkeä osa, koska se sitoo koko näkkärin, eli sitä on "pakko" olla mukana. Muuten saa vaan paahdettuja siemeniä pellillisen.

Lisää siemenien sekaan vajaa teelusikallinen suolaa ja sekoita hyvin. Ensimmäiseen taikinaan laitoin kokonaisen teelusikallisen ja oli liian suolaista, vaikka olen suolaisen ystävä.

Keitä 2dl vettä ja kaada se siemenien päälle. Sekoita tasaiseksi ja lisää 0,5dl öljyä. Itse käytän halpaa rypsiöljyä, mutta jokainen tehköön itse oman valintansa mitä haluaa käyttää. Anna mössön tekeytyä kymmenisen minuuttia. Tuolla ajalla chia imee nesteen itseensä ja turpoaa.

Siinä se on tekeytymässä. 

Sitten se siemennäkkärin vaikein osuus:
Levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille TASAISESTI! Jos jostain kohdasta taikina on ohuempi se palaa helposti uunissa ja maku kärsii. Tyyli on vapaa. Itse levitän lusikkaa tai kauhaa apuna käyttäen. Joku toinen levittää toista leivinpaperia apuna käyttäen.

Siihen se levisi. 

Paista 175°C uunissa keskitasolla noin 40-60 minuuttia. Iso haarukka, mutta riippuu uunista kuinka kauan menee. Omassa uunissa tulee paras kun paistaa 42minuuttia.

Tässä kohdassa ei voi olla liian tarkka 


Kun näkkäri on saanut vähän väriä pintaan se on valmis. Jotkut jäähdyttelevät tässä kohdassa. Itse otan pizzaleikkurin käteen ja paloittelen (yritän paloitella) suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi.

Eipä tullut tasaisen väristä taaskaan. 

25 palaa näkkäriä odottelee katoamista.

Maku on hyvä. Muistuttaa jonkinverran pop cornia =)