torstai 14. heinäkuuta 2016

Neitsytmatka tämäkin: Symphony 23.06.-25.06.2016.

Alkuun pahoitteluni, että kirjoitus tulee näinkin myöhässä. Meillä oli kodin muutto koko kesäkuun, ja se vei tehokasta kirjoitteluaikaa.

Eräänlainen neitsytmatka tämäkin. Ensimmäinen juhannusristeily ja tyttäreni ensimmäinen risteily sitten vauvaiän.

Reissua ollaan odotettu kuin kuuta nousevaa. Aluksi oli varattuna vain A-luokan hytti itselleni ja ukkokullalleni, mutta suunnitelmat muuttuivat. Jo aikuinen tyttäreni saatiin ympäripuhuttua erilaiseen juhannuksen viettoon äitinsä tylsään seuraan. Piti siis ottaa yksi hytti lisää. Soitto Tallink Siljan asiakaspalveluun, ja homma oli hoidettu. Saimme promenade puolen Deluxe-hytin sekä A-luokan hytin mukavaan kimppahintaan, eli edullisemmin mitä olisi pelkkä A-luokan hytti maksanut.

Lähtö oli juhannusaaton aattona torstaina ja laiva oli täyteen buukattu. Terminaalissa olimme hyvissä ajoin, mutta silti joka check-inn luukulla oli pitkät jonot. Club One Gold jäsenien tiskillä oli pitkä jono. Jopa itsepalvelu automaateilla oli jonoja. Aasialaisia keskiyön aurinkoa katsomaan tulleita oli erityisen paljon. Ruuhkasta huolimatta check-in tapahtui sujuvalla tahdilla. Jälleen tututtuun tapaani ostin laivarahaa. Laivaannousukin oli jo alkanut, mutta kaaos porteilla oli sen verran luotaantyöntävä, että lähdimme "yksille" Roberts Coffeen puolelle. Siellä saimmekin siemailla piccolopullolliset kuohuviiniä kaikessa rauhassa. Vain muutama hassu kanssaodottelija istui pöydässään.


Kuohuviinien jälkeen olikin jo aika siirtyä kohti Symphonya. Uutuuden jännitystä poteva tyttönikin suoriutui porteista läpi ilman kommelluksia.



Laivaa lähestyessä pohdimme, että mahtaakohan kaikkialle olla tungosta, kun laiva taisi olla lähes viimeistä hyttiä myöten täyteen varattu.
Ensin suuntasimme tyttäreni hytille, joka sijaitsi 10. kannella. Ihastus oli suuri kun huomasimme, että hytti oli päivitetty yhteneväiseksi Deluxe-hyttien kanssa. Sama simppeli ja tyylikäs sisustus tauluineen ja verhoineen.






Tyttären tavarat jätettiin hyttiin ja siirryttiin koko poppoolla meidän hyttiin, joka sijaitsi kannella 11. Hytti olikin meille entuudestaan tuttu. Tasan 6kk aiemmin matkasimme tismalleen samassa hytissä kun Symphony palasi telakalta. Mieletön tuuri, että puolen vuoden välein on sama hytti käytössä.







Aloitimme tyttären kanssa valmistautumaan iltaan, eli vaatteeni meni vaihtoon ja sotamaalaus naamaan. Samalla maistelimme ihanan kuplivaa laivan kuohuviiniä, jota Taxfree Superstoresta saa todella edulliseen hintaan ostettua.
Naama sai julkisivulautakunnan hyväksynnän ja suunnattiin julkisiin tiloihin tutustumaan. Ensimmäisenä kohteena olikin Old Port Pub. Ja kuinka ollakaan: Jussi olikin töissä joten en voinut olla tilaamatta itselleni Bloody Marya.




Jussi tekee kyllä parhaat Bloody Maryt, mitä tiedän. Tyttärelle tilattiin Piña Colada, joka on hänen lemppari paukku. Ukkokulta otti olutta. Pieni tovi tuli istuttua pubissa, kunnes neidillä tuli karmea tupakantuska. Koko porukalla lähdettiin ahteriin röökiseuraksi ja samalla tuli hämmästeltyä lämmintä säätä ja ilmavirtauksia.






Hömpsyjen jälkeen nälkä kouri vatsoissa. Gift Shopin kautta tallustimme Sushi & Co:n. Sushi & Co oli ruokapaikaksi päätetty jo muutaman päivän aikaisemmin, joten sinne siis.Listalta valikoimme suurimman maisteluannoksen, koska tytön kanssa se kaksin päätettiin syödä.  Pienen odottelun jälkeen ruoka-annos saapui pöytään ja alkoi herkkujen maistelu.



Lähes kaikki mahtui, mutta ei aivan. Pakko oli jättää osa lautaselle.

Hyvän ruoan jälkeen maistui jälkkäri. Jälkkärijuomat tällä kerralla ja ne nautittiin Atlantis Palacessa Harri-hylje discon tahdittaessa.
 


Juomien jälkeen teki mieli vielä jotain; leikkihuoneesta pehmiksiä ostamaan. Pehmikset oli juuri niin pehmeää ja makeaa kuin aina on ollut.


Pettämätön herkku.
Sitten alkoikin ja tytön käryhammasta kolottamaan. Suuntasimme laivan viralliselle tupakkapaikalle kannelle 12. tarkastamaan tilannetta ja tytärkin pääsi tuskistaan eroon.



Nyt olikin lyhyt matka mennä New York Bar & Loungeen katsomaan mitä hyvää siellä olisi tarjolla. Aina sitä baarista jotain ostettavaa keksii



.
DJ:lta tuli pyydettyä biisi jos toinenkin. Ainoatakaan niistä hän ei listoiltaan löytänyt. Tylsiä clubi-biisejä ainoastaan. No oli niissäkin tanssittavia kappaleita, mutta kuitenkin luulin hänen olevan asiakaspalvelussa eikä soittelemassa vain omia lempibiisejään. Tässä vaiheessa oli puhelimestani akku loppu (onneksi) joten pelottavan näköiset tanssit jäi kuvaamatta.
Aamu ei sitten mennytkään ihan kuin oli suunnitellut. Olin asettanut hytin herätyskellon herättämään tunnin ennen satamaan saapumista, jotta ehtisimme aamiaiselle. Yllätys olikin iso, kun heräsin kuulutuksiin, että olimme saapuneet jo Tukholmaan ja sen jälkeen tuli vasta herätys.
Eli jäi Tavolatan herkkuaamiainen väliin ja kävimme Sushi & Co:ssa aamiaisella. Olihan sekin ihan jees, mutta eipä ollut pekonia tarjolla.

 Aamiainen kahdelle


Sen verran oli pakko käydä maissa, että pääsee kuvaamaan uutta terminaalia. Oli todella selkeälinjainen ja vaalea väritykseltään. Opasteita oli riittävästi ja jopa vessatkin oli helposti löydettävissä vaikkei niitä edes etsinyt. Ohessa läpikävely laivasta terminaalin läpi ulos ja sitten ulkoa terminaalin läpi porteille. Oli huomattavasti lyhyempi kävelymatka kuin tuon väliaikaisen ratkaisun aikana oli ollut. Mutta emme käyneet mantereen pinnalla kävelemässä, joten reitti terminaalista esimerkiksi metrolle on vielä itselle tuntematon.

Liukuportaat busseille

Kävelyn jälkeen oli hyvä hetki mennä Old Port Pubiin odottelemaan Symphonyn lähtöä ensin Irish Coffeen ja sitten kera kuohuviinien.





Juhannus näkyi laivan ahteriin laitetuin koivuin. Koivun oksia oli muuallakin pitkin laivan yleisiä tiloja.
Olikin taas aika valmistautua iltaan ja ruokailuun. Tyttären hyttiin oli ilmestynyt pelottavan näköisiä ötököitä, jotka lähemmällä tarkastelulla paljastuivatkin irtoripsiksi.


Pikaisen ehostuksen jälkeen nälkä jo kurni vatsoissa ja El Capitan oli nälänkarkoittajaksi valikoitunut. Tuttuun tapaan meille annettiin ufo jonotuksen ajaksi ja siinä alkukeittoja juodessa odotusaika kului nopeasti.
Ruokalistaa olikin yllätykseksi hieman päivitetty sitten viimenäkemän. Sieltä oli kuitenkin helppo valita mieleiset annokset






 'Puuttuu rapukeitto ja etanat

 Täältä puuttuu ainakin pulled pork

 Lakupannacotta kadonnut ja jädekin vaihtunut







Maistuvien pihvien jälkeen oli jälleen keuhkojen tervauksen aika laivan ahterissa.


Ja jo alkoi tanssijalkaakin kutittelemaan, eli jälleen New York Bar & Lounge kutsui. Tällä kerralla olimmekin ajoissa liikkeellä, koska oli vielä karaoke menossa, ei siis tanssittu.







Siinä aikamme ihmeteltyämme ja maisemia katseltuamme ihmeteltiin, ettei kokkoja näy, no ei tietenkään. Ruotsalaisilla on juhannussalko perinteenä ja sitä ei polteta. Ehkä Serenadella olisi osunut kokkojakin silmiin. Vaan eipä ollut Maarianhaminassakaan kokkoa. Tuttu satama oli ja sitä piti käydä ulkokannella katsomassa ja kuvaamassa.




Ja Ahvenanmaa onkin aikamerkkinä yöruoalle. Mundoon siis pyttipannua syömään. Ja maistuihan se hyvälle, kuten ennenkin.


Yövahtivuorolaiset

Pyttipannun kun sai ahdettua vatsaan niin jo oli nukkumattikin unihiekkoineen täydessä toiminnassa. Ja kun aamulla pitäisi vielä aamiainenkin ehtiä syödä ennen satamaan saapumista, niin on parempi mennä ajoissa nukkumaan.
Aamuherätys Helsingin päässä on aina rankka, vaikka nytkin olin vasta puolitoista tuntia ennen satamaan saapumista tilannut herätyksen. Ja herätys tuli oikeaan aikaan. Aamiainen sujuikin kommelluksitta: pekonia, munakokkelia, mehua, kahvia, sämpylää, leikkeleitä sekä maksapatéta. Nam!
Hitaana ruokailijana itsellä tulee aina kiire pakkaamaan, joten niin tälläkin kerralla kävi. Mutta kerkesihän siinä pakkailla, vaikka laiva olikin jo satamassa. Hätähousut kerkesivät ensin jonottaa hissiä, jonottaa ulos, jonottaa putkessa, jonottaa terminaalissa, jonottaa taiksia, jonottaa bussia ja jonottaa ratikkaa. 20-30 minuuttia myöhemmin kun poistuu laivasta, niin ei tarvitse jonottaa missään. Jonottamisen tilalla voi vaikka pakkailla tavaroitaan tai katsella telkkaria. Ei stressiä.

Jos jollakulla tuli risteilukuume, niin siihen saa helpotuksen tästä linkistä.

Kiitos jälleen Silja Symphonyn henkilökunnalle onnistuneesta laivaelämyksestä. Kiitos Tallink Siljalle loistavasta palvelusta. Nähdään pian.

Hei, hei!