maanantai 21. syyskuuta 2020

Baltic Queen Serenaden tilalla!

Poikkeuksellinen risteilyvuosi jatkuu edelleen poikkeuksellisena. Tarkoituksena oli, että lähdemme viettämään kaverin syntymäpäiviä Silja Symphonylle 19.9. kohteena Tukholma. Koronatilanne muutti suunnitelmia ja risteily siirtyi Silja Serenadelle 18.9. kohteena Riika. Tämäkään ei ollut lopullinen yhdistelmä, vaan vielä laiva vaihtui Tallinkin Baltic Queeniin. Kohde sentään pysyi samana kuin Serenadella olisi ollut, eli Riika. 

Omien aikataulukiireiden vuoksi oli pakko lähteä joko taksilla satamaan tai omalla autolla laivaan asti. Valitsimme edullisemman vaihtoehdon, eli omalla autolla laivaan ja auto oli siellä parkissa koko matkan. Lähtöselvitykseen ehdimme 15.00 ja oli todella jouheva. Noin 25 minuuttia myöhemmin olimmekin hytissä. Eli kohtuullisen pienellä odottelulla selvisimme.
Hyttinä meillä oli A-premium. Parisängyllinen hytti kannella 9. Meidän hytti oli viimeinen rivissä ennen "suljettua osastoa" jossa Baltic Queenin sviitit sijaitsevat. Hytissä ei ollut moitittavaa. Sijainti hyvä, rauhallinen, siisti. Jääkaappi olisi ollut mukava lisä, mutta ilmankin tulee hyvin toimeen. 

9107

Telkkarissa oli useita kanavia: suomi, ruotsi, viro ja latvia oli jokainen hyvin edustettuna kanavissa ja oli siellä vielä lasten kanava ja Tallink Siljan oma mainos-infokanava. Ja kuvan laatu oli hyvä, ei rakeinen tai "lumisateen" sävyttämä epäselvä yritys, vaan terävä ja selkeä. Tekstityksen puute harmitti ukkokultaa, eikä sitä saanut asetuksistakaan korjattua, kuten monissa muissa on onnistunut. Pieni häiriö joka tapauksessa.

Ruokailemaan päätimme mennä Russian ála carte Aleksandraan. Tilaaminen tapahtui englannin kielellä. Valitsin itselleni kuhaa. Ukkokulta päätyi pelmeneihin ja muut samassa pöytäseurueessa nauttivat Kievin kanaa. Ruoka oli hyvää  ja palvelu erinomaista. 

Kaunis kattaus

Kuhaa

Pelmenit

Kievin kanaa

Laivalla oli yllättävän vähän matkustajia. En kysynyt kuinka paljon ihmisiä oli, mutta todella vähän. Mihinkään ei tarvinnut jonottaa, ei edes kaupan kassalla. 
Illan show:t olivat samat kuin Serenadella oli olleet koko kesän. Pianobaarissa soitti sama Traveling Duo, joka oli koko kesän soittanut Serenaden promenadella. Mielestäni nämä olisi voinut jo vaihtaa tässä kohdassa kun laivakin vaihtui. Yökerho on Baltic Queenilla iso. Esitykset näkee hyvin sekä ylhältä että alhalta. Illan bändi: Indigga Band. Soittolistaan ei ollut tullut juurikaan muutoksia. Häiritsi se volyymin taso jolla bändi soitti. Yökerhossa ei voinut keskustella ollenkaan bändin volyymin takia, joten pubi kutsui. Pubissa lauloi hyvällä äänellä trubaduuri Teppo Tuomisto. Paljon lauloi kuuntelijoiden toiveita. Vahinko vaan, ettei kuuntelijoita ollut pubissa kuin vajaa kymmenen. 
Fast Lanen yöruokaa ei ollut samalla tavalla kuin Europalla ja Serenadella ollaan totuttu, vaan oli vain patonkia ja kolmioleipää juomineen tarjolla sekä tietenkin lähes 10€ maksavia rapuleipiä ja 7€ kylmäsavulohi salaattia. Mitään lämmintä, "oikeaa yöruokaa" ei ollut tarjolla.
A-premium hytin sänky ei ole pehmeä, vaan pikemminkin päin vastoin. Itsellä on aiempi kokemus samanlaisesta sängystä ollut todella negatiivinen. Pakko myöntää, että kovalle sängyn patja edelleen tuntui, mutta kun itse olen noin 40kg kevyempi kuin viimeksi samanlaisella patjalla nukkuessa, niin sain tällä kerralla paremmin nukuttua. Kyljellään nukkuminen ei ole noin kovalla miellyttävää, kun kova alusta ei tue ollenkaan, mutta selällään nukkuminen onnistui mainiosta. Tyynyt saa ison plussan. Sängyssä oli kaksi isoa, muhkeaa tyynyä eikä tullut lisätyynyille tarvetta, kuten yleensä. Hytin ikkunan verhot saa menemään osittain ristiin, joka mahdollistaisi hyvän pimennyksen, mikäli verhot olisivat pimentävät. Valitettavan huonosti pimentävät verhot ovat ja aamuaurinko paistaa niistä iloisesti läpi herättäen monta tuntia ennen aikojaan.
Riian satama-altaassa Baltic Queen käännettiin jo saapuessa. Maihinnousu tapautui laivan keulapäästä kannelta 5. Hissiaulat olivat tyhjillään eikä jonoja näkynyt. Hisseissä pääsi matkustamaan omassa seurueessa. Ei edes välipysähdyksiä tullut. 
Riian alkusyksy näytti parhaita puoliaan, eli sää oli mitä mainioin kävellä pitkin poikin vanhan kaupungin kapeita katuja, joita pitkin emme aiemmin olleet kulkeneet. Välttelimme "tuttuja reittejä" ihan tarkoituksella, että näkisimme jotain muuta kuin sen mitä jo olemme kuutena aikaisempana kertana nähneet.Paluumatkalla ruokailimme ukkokullan kanssa kaksin Grill Housessa. Valitsin listalta nieriää ja ukkokullalle tuli lihapata. Nieriä sai kyllä erityismaininnan hyvästä mausta. Suosittelen lämpimästi!

Nieriä

Lihapata

Itse tulen tekemään ainakin kaksi jo varattua matkaa Riikaan vielä tänä syksynä. Mutta kun näin perjantailähdöllä jo oli näinkin hiljaista ja rauhallista, niin jätän suosiolla "bilevehkeet" kotiin ja matkaan kevyellä varustuksella. Baltic Queen toimii hyvin matkustusvälineenä, mutta samanlaista arjesta irtautumista siellä ei saanut tuntumaan kuin Serenadella sai koko kesän. Valitettavasti. 


Lisämainintana nämä muutamat loppulauseet, jotka muutti matkaamme:
Tämä laivan vaihtuminen aiheutti sitten sen, että syntympäpäivien risteilylle ei osallistunut itse sankari eikä muutama muukaan vieras. Syyn ymmärrän aivan täysin. Commodore luokassa kun kuuluu palveluita, joita ei muilla aluksilla ole ja ne kuuluvat olennaisena osana risteilyä commodoreluokassa. Esimerkkinä vaikkapa lounge, olohuoneen kaltainen rauhallinen tila, johon muilla hyttiluokkalaisilla ei ole asiaa. Tämä lysti kuuluu vain commodore, junior suite ja executive suite luokassa matkustaville. Loungessa on tarjolla pientä purtavaa (sekä makeaa että suolaista), kahvia, teetä jne, joka kuuluu hyttiluokan hintaan. Hintaan kuuluu myös sauna, joka sijaitsee loungen välittömässä läheisyydessä. Kuuluu myös aamiainen, jonka saa suppeampana hyttiin niin halutessaan. Näitä palveluita ei Baltic Queenilla valitettavasti ole. Mikäli itselläni olisi ollut varattuna commodoreluokan hytti, en minäkään olisi halunnut Baltic Queenin sviittiin. Hytin koko ei korvaa puuttuvia palveluita.