lauantai 7. toukokuuta 2022

Kotona tehty maki sushi


Skeptinen olin, että mahdanko oppia itse tekemään sushia. No nyt tein viidennen kerran ja aina vaan helpommin alkaa sujumaan. Isoin vaiva on riisin kanssa kikkaillessa.

Riisin keittäminen sushiin. 

  • 2,5 dl puuroriisiä tai sushiriisiä
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 3/4 tl suolaa 
  • sokeria vajaa ruokalusikallinen halutessa. Itse en käytä ollenkaan
Huuhtele riisinjyviä siivilässä juoksevan veden alla kunnes vesi on kirkasta. Tähän menee noin 10-20 minuuttia. Laita riisit likoamaan 20 minuutin ajaksi. Kaada vesi pois.
Mittaa kattilaan 4 dl kylmää vettä ja lisää riisit joukkoon. Kun vesi kiehuu, laita kansi päälle ja keitä "hiljaa hymyillen" 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja kansi pois. Sekoita riisiviinietikka ja suola (ja sokeri) keskenään. Kaada etikkaliemi riisin sekaan ja sekoita käännellen hyvin. Kumoa riisit laakeaan astiaan jäähtymään. Kun riisi on huoneen lämpöistä se on valmis muotoiltavaksi.

Itse pidän maki rullista ja kun meillä ei syö kuin minä ja kissat kalaa, niin vege maki on ainoa vaihtoehto jota valmistan. 

Eniten käyttämäni maki rullien täyte.
  • tuoretta kurkkua
  • kesäkurpitsaa
  • suippopaprikaa
Itse leikkaan kurkun ja kesäkurpitsan pituussuunnassa neljään osaan ja poistan siemenet. Sen jälkeen mittaan merilevän leveyden ja teen kurkuista ja kesäkurpitsasta sopivan mittaiset ja puolitan neljännekset vielä kertaalleen. Ylijääneet vihannekset menee salaattiin. Suippopaprikasta leikkaan samaan tyyliin mahdollisimman pitkät soirot, niin on helpompi rullata merilevan kanssa.


Riisi kun on jäähtynyt niin on muotoilun aika. Maki rullat on ainoita joita olen koskaan yrittänyt tehdä. Viiden sushien kokkauskerran kokemuksella voin kertoa, että taikina nuolija on erittäin hyvä apuväline riisiä merilevän päälle levittäessä. Ei jää tahmainen riisi sormiin jumiin. Itse jaan riisin viiteen yhtäsuureen lohkoon jo jäähtymisvaiheessa, niin ei tule niin eri kokoisia rullia.


Itse teen aina näin: eli merilevä bambumatolle tai kelmulle. Merilevän yläreunasta lähden levittämään riisiä alaspäin. Pyrin levittämään mahdollisimman reunaan asti niin ei tule niin paljon hukkapaloja. Riisin päälle yläreunaan kaluamani täytteet ja peukaloita apuna käyttäen rullaan mattoa apuna käyttäen. Tuo vaatii pienen harjoittelun. Ensimmäisellä kerralla kaksi ensimmäistä rullaa oli koomisen näköisiä, mutta loput onnistui ihan hienosti. Kun kaikki viisi pakkauksen merilevää on täytetty ja rullattu laitan pötkylät jääkaappiin kylmenemään. Teroita veitsi, jollei se ole valmiiksi oikeasti terävä. Tylsällä veitsellä tulee vain sutta ja sekundaa.

Kylmänä viipalointi on paljon helpompaa. Ei riisi takerru veitseen niin helposti. Ja leikkaamisen välissäkin kannattaa veitsestä huuhdella tahmaa pois, niin sujuu paremmin. 


Sushi kuuluisi syödä noin huoneen lämpöisenä, joten jääkaapista kannattanee ottaa pois suunnilleen tunti ennen herkuttelua. 


Lautaselle voikin sitten kukin laittaa mitä itse parhaakseen katsoo. Meillä on soijakastiketta, wasabitahnaa ja susheille tarkoitettua inkiväärisäilykettä. Kaikki ei tietenkään tykkää kaikesta, joten oman maun mukaan muokkaillaan!

Aina jää päätyjä yli